Řízení přívodu kyslíku při vaření piva pomocí regulátorů hmotnostního průtoku Vögtlin

Proč je řízení přívodu kyslíku při vaření piva tak důležité? Je to jednoduché: kyslík je klíčovou složkou pro rozmnožování kvasinkových buněk. A tyto kvasinkové buňky přeměňují glukózu na oxid uhličitý a etanol – lidově řečeno „alkohol“ – v procesu zvaném kvašení. I když kyslík není pro průběh anaerobního kvašení nezbytný, příliš mnoho nebo příliš málo kyslíku má na samotné kvasinkové buňky špatný vliv. Nedostatek kyslíku brání buňkám v dostatečně rychlém růstu a vede ke vzniku nežádoucích vedlejších produktů. Na druhou stranu nadbytek kyslíku vede k extravagantnímu růstu kvasinek, kdy se „načechrané“ kvasinky mohou vylít na horní část kvasné nádrže. V každém případě vede nesprávné množství kyslíku ke zhoršení chuti a kvality piva.

Regulátor hmotnostního průtoku red-y industrial

Aplikace – požadavky pro dávkování kyslíku

Za „starých časů“, před použitím jakéhokoli řešení regulace průtoku, mohly pivovary řídit průtok kyslíku do svého systému pouze jednoduchým použitím otevření ventilu na plynové lahvi a následným časováním, jak dlouho dávkovat kyslík do nádoby na vaření piva. Tento hrubý odhad mohl způsobit nekonzistenci každé várky s nadměrným nebo nedostatečným okysličením. Řešení, které hledali, je přesně dodávat kyslík po přesně definovanou dobu. Mělo by být navíc dostatečně robustní, aby mohlo fungovat v podmínkách pivovaru, kde jsou zvýšené nároky na odolnost kvůli vysoké vlhkosti prostředí.

dávkování kyslíku při vaření piva

Řešení přívodu kyslíku při vaření piva pomocí regulátoru hmotnostního průtoku Vögtlin red-y industrial

K řízení přívodu kyslíku při vaření piva a přesnému dávkování požadovaného množství kyslíku do varných nádob se používá regulátor hmotnostního průtoku Vögtlin red-y industrial. Kyslík je přidáván do kvasné nádoby s pivem. Regulátor hmotnostního průtoku je umístěn mezi tlakovou láhev s kyslíkem nebo vzduchem a nádobu, která pracuje při atmosférickém tlaku.
Na základě hmotnosti kvasinek v nádobě může pivovar vypočítat, kolik kyslíku budou kvasinkové buňky potřebovat k růstu.
Oproti předchozí situaci, kdy obsluha otevírala ventil plynové lahve ručně, lze s použitím regulátorů průtoku red-y industrial zaručit kvalitu každé várky v konzistentním opakovatelném procesu. Řízená dodávka kyslíku omezuje nadměrné okysličování kvasnic. Kvasnice se již nestává nadýchanou a nevylévá se na horní část nádoby. Snižuje se tak množství odpadu a odpadá dodatečné úsilí a náklady na čištění.
Řada red-y industrial od švýcarského výrobce Vögtlin je dokonale vhodná pro pivovarnictví. Termický senzor průtoku založený na čipovém senzoru MEMS je velice stabilní a nedriftuje. Díky tomu je přesnost měření v čase neměnná a systém stabilní. Vhodnost této řady ještě podtrhuje splnění stupně krytí IP65, což znamená, že zařízení je odolné vůči vodě a prachu.

Související

Další články

  • Řízení přívodu kyslíku při vaření piva pomocí regulátorů hmotnostního průtoku Vögtlin

    Proč je řízení přívodu kyslíku při vaření piva tak důležité? Je to jednoduché: kyslík je klíčovou složkou pro rozmnožování kvasinkových buněk. A tyto kvasinkové buňky přeměňují glukózu na oxid uhličitý a etanol - lidově řečeno

  • Turbínové průtokoměry pro řízení teploty při tlakovém lití kovů

    Turbínové průtokoměry pro řízení teploty při tlakovém lití kovů, například slitin hořčíku. Ty jsou důležitou cestou ke zvyšování podílu lehkých konstrukčních materiálů ve strojírenství nebo leteckém průmyslu. Spolu s nízkou hustotou hořčíkových slitin je výhodou

  • Bioreaktory: Efektivní a přesné řízení průtoku plynu v biotechnologiích

    Díky našim zkušenostem si uvědomujeme, že bioreaktory jsou obvykle využívány pro velmi náročné a citlivé procesy, u nichž musí být regulátory hmotnostního průtoku spolehlivé, stabilní a flexibilní.Množství fermentačních plynů silně ovlivňuje koeficient přenosu hmoty a